DevOps engineer
werkt aan
financieel platform

Van meewerkend DevOps engineer
naar het opleiden
van ING-teams  – een case

Case: DevOps engineer werkt aan financieel platform

Meewerken als DevOps engineer bij een van de grootste financiële aanbieders? Ik, Justin, doe het sinds 2018. Om een beter inzicht te geven in mijn werkzaamheden bij ING heb ik besloten om mijn ervaringen te delen in een case.

ING had met spoed een senior DevOps engineer nodig

ING heeft een internationaal project genaamd Unite. Hierin werkt ING België samen met ING Nederland aan het realiseren van een geïntegreerd financieel platform (Datalake) met een nog betere, consistente en universele klantervaring. Ze willen echt het beste van het beste ontwikkelen.

Vanwege de hoge prioriteit van het project en de naderende deadline is de druk hoog. In totaal werken 25 teams aan onderdelen van het Datalake-platform. Veel mankracht is nodig, maar door de vele teams is de grootste uitdaging voor ING om elk team te voorzien van ervaren DevOps engineers die veel werk kunnen verzetten in korte tijd. In augustus 2018 werd contact opgenomen met DXA met de vraag of we binnen twee maanden een senior DevOps engineer beschikbaar hadden.

Na enkele interviews en screening werd ik welkom geheten op de afdeling datamanagement die bijdraagt aan het project Unite. Vanaf dat moment ben ik gaan meedraaien in het team All Blacks met 1 productowner, 2 analisten en 5 DevOps engineers.

Fase 1: meewerken aan de bouw van ’t paradepaardje van ING

Het team All Blacks waarin ik terechtkwam houdt zich bezig met het onderwerp Assisted Channels. Kort gezegd zijn dat momenten waarop een klant interactie heeft met de ING. Bijvoorbeeld als ze informatie opzoeken op de site of in de app, maar ook als ze het callcenter bellen of op een ING-kantoor komen. Wat, wanneer en waarom iemand iets doet geeft veel inzicht in het gewenste klantcontact en de gebruiksvriendelijkheid van de platformen van ING. Dit levert bakken vol nuttige data op.

Stap 1

Ik had de rol om de technische vertaalslag te maken van informatie die door de analisten van mijn team was binnengehaald naar een duidelijk rapport met inzichten in de gebruikerservaring. Vanwege mijn ervaring als analist en rapportage-ontwikkelaar kon ik in korte tijd dit realiseren. Daarnaast werd ik gevraagd mee te helpen om nieuwe data beschikbaar te maken die nog meer inzicht geven in de wensen van gebruikers.

Stap 2

Omdat er te weinig mankracht was om alle belangrijke data daadwerkelijk beschikbaar te maken en te analyseren, ontstond er intern discussie. Je kan een platform pas écht verbeteren als je weet hoe dat wordt gebruikt en waar men tegenaan loopt. Deze stuurinformatie zat verstopt in de data, dus daar wilden we bij kunnen. Dat hadden we nodig voor het overkoepelende doel van het Unite- project van ING: de best mogelijke klantervaring realiseren.

Resultaat

Overleg met de betrokken partijen resulteerde in een nieuw potje waarmee extra mankracht ingehuurd kon worden om daadwerkelijk meer inzichten uit de data te gaan halen. Dit was goed nieuws, maar bracht ook een nieuwe uitdaging met zich mee.

Het simpelweg inhuren van nieuw personeel en het opzetten van nieuwe teams zonder begeleiding door ervaren mensen leek ons onverstandig. Daarom werd mijn team gevraagd hen op te leiden en te begeleiden in dezelfde werkwijze die ons All Blacks-team gebruikt. Dit gebeurde naast onze normale werkzaamheden.

Fase 2: vastleggen manier van werken

Begin 2019 werden drie teams opgericht: twee in Roemenië en een in Nederland. Om hen goed te begeleiden in de manier van werken moesten onze processen eerst worden vastgelegd. Want liever superduidelijk zijn tijdens de opleiding van het team, dan achteraf dingen moeten herstellen.

Stap 1

Ter voorbereiding startte ik met het vaststellen van de werkzaamheden van verschillende teamleden. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de analisten en DevOps engineers?

Stap 2

Een gestructureerde manier van werken draagt bij aan het behalen van resultaten. Daarom heb ik stapsgewijs vastgelegd op welke manier we veelvoorkomende taken uitvoeren.

  • Standaarden voor het ophalen en vastleggen bij dimensioneel modelleren
  • Hoe we DataCooker faciliteren: ophalen gevraagde functionaliteit, eerste stappen van de bron-analyse en de eerste stappen van de technische oplossing
  • Activiteiten omtrent Data Governance (vastleggen informatie over de data, Data Stewards binnen de organisatie (wie is aanspreekpunt op welk gebied), etc.)
  • Vastleggen van een template-mapping-sheet
  • Standaarden ophalen en vastleggen omtrent het Cognos Framework
  • Beschrijven hoe we technische aanpassingen uitrollen in de Ontwikkel-, Test-, Acceptatie- en Productie-omgeving

Resultaat

Alle informatie heb ik vastgelegd in een Wikipedia-achtige omgeving. Doordat er meerdere teamleden betrokken zijn in dit project kunnen we hier elkaars werk goed reviewen en aanpassen waar nodig. Het is een levend ‘document’ geworden dat 24/7 beschikbaar is voor de nieuwe ING-werknemers.

Fase 3: opleiden en begeleiden van 3 nieuwe ING-teams

Alles stond nu klaar om drie kakelverse teams op te leiden en begeleiden. Als senior DevOp mocht ik mijn kennis en ervaring met hen delen en begeleiden.

Stap 1

Voor de twee Roemeense en een Nederlands team deelde ik mijn kennis in meerdere workshops, bijvoorbeeld over de standaarden bij dimensioneel modelleren. En hoe je ervoor zorgt dat je in een DataCooker-sessie tot data komt waarop je kan sturen.

Stap 2

Met het learning-on-the-job-principe heb ik de teams aan de slag gezet met echte opdrachten. Het waren nieuwe teams, maar toch konden ze direct bijdragen aan de projecten binnen ING.

Stap 3

Doordat twee teams in Roemenië werkzaam zijn, begeleid ik hen regelmatig via Skype. We hebben regelmatig contact. Ik beantwoord vragen waar ze tegenaan lopen tijdens hun opdracht, review de resultaten en stuur het team waar nodig bij.

Resultaat

De drie nieuwe teams zijn hard op weg volledig zelfstandig hun bijdrage te leveren aan het Unite-project.

ING: meer en betere data beschikbaar voor het geïntegreerde financiële platform

Vanaf oktober 2018 tot op heden heb ik mogen werken aan verschillende opdrachten bij ING. Dat ik naast mijn rol als DevOps engineer drie teams heb mogen opleiden en begeleiden was een onverwachte ontwikkeling, maar ook een mooie bonus.

Ik vind het fijn om met mijn werk een bijdrage te leveren voor de 11 miljoen klanten van ING. Het is gaaf om samen met veel anderen te werken aan een geïntegreerd financieel platform waarbij gebruiksgemak en een topervaring centraal staan.

Het is mooi om te zien dat het aantal teams nu van twee naar vijf is gegroeid. Dit draagt bij aan het sneller behalen van onze doelen, waardoor we nog meer bijdragen aan het project Unite. Uiteindelijk bevat data alle informatie die we nodig hebben om van dit project een groot succes te maken.

Heb jij ook een data-uitdaging liggen, maar een tekort aan ervaren medewerkers?

Dan kunnen wij je helpen met extra handjes én met het opleiden van (nieuwe) medewerkers. Laat ons weten met welk data-vraagstuk jij momenteel worstelt. Wellicht kunnen wij de last van je schouders nemen door het inzetten van onze senior data-engineers.

Bel 0348 34 21 04

© Copyright DXA