Data-engineer
in de zorg

Hoe het UMCU de oplevertijd
van nieuwe functionaliteiten
versnelde – een case

Case: data-engineer in de zorg

Ik, Robert, heb een veelzijdige opdracht bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht uitgevoerd. Ik werd in eerste instantie gevraagd om mee te werken met het development-team en daar mijn kennis en ervaring te delen met de teamleden. Later schoof ik door naar de rol van data-architect. Al mijn werkzaamheden hadden één doel: het team effectiever maken en zorgen voor continuïteit en betrouwbaarheid van de software. Ik deel mijn ervaring in deze case.

Meewerkend data-engineer met ervaring in de zorgsector

Een ervaren dataspecialist vinden die beschikbaar is én ervaring heeft in de zorg is niet zo simpel. Gelukkig wist het UMCU de weg naar DXA te vinden.

Het UMCU had namelijk iemand nodig die kon meedraaien in het development-team en voor continuïteit van resultaten kon zorgen. Door verloop in het team werd de oplevertijd van functionaliteit langer dan wenselijk. Ook was er de aanvullende wens om het UMCU-team te coachen en begeleiden, zodat het team zich verder kon ontwikkelen qua kennis en opleversnelheid.

Fase 1: resultaten van het team verbeteren

Toen de wensen van het UMCU duidelijk waren kon ik starten met het meewerken in het development-team en mijn ervaring delen.

Stap 1
In de eerste periode op de werkvloer heb ik de organisatie, de ICT-architectuur en de software verkend en me eigen gemaakt. Het is belangrijk eerst te doorzien wat de huidige werkwijze en situatie is. Hierdoor kon ik een duidelijk stappenplan maken met taken die gedaan moesten worden om tot het gewenste product te komen. Dit heb ik in kaart gebracht zodat we daar met het team aan konden gaan werken.

Stap 2
Om de effectiviteit, snelheid en de resultaten van het team te verbeteren besloot ik ze de agile werkwijze beter te leren toepassen. Nu werken we met een scrumbord zodat er meer overzicht is in openstaande taken en de voortgang ervan.

Door deze manier van werken is duidelijker welke taken prioriteit hebben. Het team heeft zo meer focus en we zorgen er samen voor dat de belangrijkste taken eerst worden afgerond. Dit versnelt het gehele ontwikkelproces, omdat we nooit meer op elkaar hoeven te wachten.

Ook zijn taken duidelijker afgebakend zodat ieder teamlid exact weet wat hij moet ontwikkelen en wanneer het klaar is. En door het toepassen van checkvragen en een overzicht van de gehele architectuur kunnen we beter inschatten hoeveel tijd het kost een taak af te ronden.

Resultaat
Door de agile manier van werken en mijn coaching hierin, kunnen we veel beter inschatten hoe lang het duurt om een nieuwe functionaliteit in de software toe te voegen.

Waar eerder de range van voorspelbaarheid lag tussen de 50% en 250%, ligt het nu tussen de 85% en 110%. Voor mijn komst lag de tijdsinschatting tussen een keer sneller dan verwacht tot 2,5 keer langer. Nu is de inschatting dus veel nauwkeuriger. Dit zorgt voor een betere planning en een realistische prognose voor betrokken partijen.

Fase 2: stroomlijnen van dataprocessen

Door wederzijdse tevredenheid met de behaalde resultaten werd ik gevraagd om de rol van een vertrekkend teamlid waar te nemen. Ik heb toen de functie van data-architect op me genomen. In mijn nieuwe rol ging ik van een agile development-team van 11 leden die alleen werkten in een ontwikkelomgeving, naar een DevOps-team met 6 man. Zij zijn verantwoordelijk voor het hele OTAP-traject (Ontwikkeling, Test, Applicatie & Productie).

Stap 1
Het platform van het UMCU wordt continu doorontwikkeld. De nieuwe functionaliteiten moeten op een eenduidige manier worden toegevoegd aan de bestaande software. Overzicht hierin houden is ontzettend belangrijk voor de continuïteit en het functioneren van het platform. Mijn taak was om dit te realiseren.

Stap 2
Ik heb ervoor gekozen dat elk weekend de data wordt bijgewerkt in de software, zodat tijdens de werkweek niemand wordt gehinderd. Om dit soepel te laten verlopen heb ik per architectuurlaag 3 controles ingebouwd. Hierdoor zijn foutmeldingen duidelijk te lokaliseren. Dit heeft als grote voordeel dat errors makkelijker te isoleren (en op te lossen) zijn zonder dat andere data-updates geblokkeerd worden. De update gaat dan nog steeds door voor de rest van het systeem.

Resultaat
Door het stroomlijnen van de dataverwerking is het aantal fouten in de software teruggebracht naar nagenoeg nul. Hierdoor is op maandagochtend met meer zekerheid de benodigde data beschikbaar voor de medewerkers. Dit leidt tot meer vertrouwen in het systeem.

Sneller en meer output door de development-teams van het UMCU

Ik ben dankbaar dat ik mag meewerken aan de mooie projecten van het UMCU. Het fijn om te zien hoe het development-team mijn adviezen ter harte neemt. Samen hebben we in korte tijd veel vooruitgang geboekt. Van een betere tijdsinschatting voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten tot het optimaliseren van de architectuur. Dit leidt tot realistische verwachtingen voor alle betrokken partijen en een systeem waarbij de continuïteit is gewaarborgd.

Wil jij je developers ook naar een hoger niveau tillen?

Wij kunnen je helpen met het verbeteren van de resultaten en de snelheid van je team. Onze senior data-engineers staan klaar om te coachen en/of mee te werken. We horen graag welke resultaten jouw bedrijf wil behalen, maar nu nog niet behaalt. Je bent slechts een telefoontje verwijderd van meer inzicht en een oplossing voor jouw situatie.

Bel 0348 34 21 04

© Copyright DXA